Άρθρα


Το πρόγραμμα TERNO

Το πρόγραμμα «TERNO-Κατάρτιση Εκπαιδευτικών για Νέες Ευκαιρίες των Ρομά στο Σχολείο» υλοποιείται στα πλαίσια του LLP-KA1 (Lifelong Learning Programme of the European Commission-Key Activity 1: Roma Multilateral Projects). Στόχος του είναι η δημιουργία και η λειτουργία ειδικών κέντρων στήριξης, προκειμένου να υποστηρίξουν τα παιδιά των Ρομά που παρακολουθούν τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Σκοπός είναι τα παιδιά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να συνεχίσουν την φοίτησή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, το 50% των παιδιών των Ρομά σε όλη την Ευρώπη δεν έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους. Μερικοί από τους λόγους σύμφωνα με την ίδια έρευνα για τους οποίους συμβαίνει το παραπάνω είναι ότι οι γονείς Ρομά ίσως να μην έχουν επαρκή πληροφόρηση και ούτε διαθέτουν δεξιότητες για να υποστηρίξουν τη γλώσσα και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Επίσης, το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά χαρακτηρίζεται από έναν οριζόντιο τρόπο μάθησης χωρίς αυστηρούς σχολικούς κανόνες, ενώ η σχολική εκπαίδευση δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού των Ρομά κλπ. Κύριο συμπέρασμα όλης αυτής της έρευνας είναι ότι υπάρχει ανάγκη για την παροχή ειδικής στήριξης για τα παιδιά των Ρομά, προκειμένου να βοηθηθούν ώστε να επιτύχουν στο σχολικό περιβάλλον τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το πρόγραμμα θα αναπτύξει μια μεθοδολογία για την κατάρτιση εκπαιδευτικών που θα τους παρέχει συμπληρωματική εκπαίδευση η οποία θα λαμβάνει υπόψη πολιτισμικό υπόβαθρο των παιδιών Ρόμα. Εκπαιδευτικοί θα εποπτεύουν τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών-κοινωνικών κέντρων υποστήριξης και θα παρέχουν σε όλα τα παιδιά την απαιτούμενη βοήθεια. Τα κέντρα αυτά θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε οι μαθητές Ρομά να έχουν πρόσβαση στις ΤΠΕ. Οι δάσκαλοι σε συνεργασία με τους εταίρους, θα οργανώσουν ενημερωτικές συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση των γονέων Ρομά για το πώς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά ώστε να ολοκληρώσουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να συνεχίσουν στην δευτεροβάθμια. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών Ρομά και κατά συνέπεια η αυξημένη συμμετοχή τους στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου, καθώς και η βελτίωση των επιδόσεών τους στο σχολείο. Το γεγονός αυτό θα βελτιώσει και τις πιθανότητές τους για ανεύρεση εργασίας στο μέλλον.

 

Login Form

This project is co-funded by the European Commission. This publication reflects the views of the author only and the Commission cannot be held responsible for any use of the information contained therein.

Supported by the DI-XL project related with the dissemination and exploitation of LLP results through libraries