Institutul de Sociologie, Centrul de Științe Sociale, Academia Maghiară de Științe, cu mai mult de 50 de asociați este în prezent cea mai mare instituție de cercetare de sociologie maghiară. Cercetatorii de la Institutul realizarea studiului empiric a proceselor sociale, cu aspirații de a dezvolta teorii sociologice și metodologia. În calitate de experți au participat la conducerea societății, la elaborarea de diferite contexte sociologice ale politicii sociale și economice, în dezvoltarea diferitelor tipuri de concepte de reformă și, de asemenea, în analiza lor critică. Asociatii ale Institutului organizarea de ateliere de lucru, conferințele naționale și internaționale, pentru discutarea problemelor științifice.
Departamentul de cercetare asupra inegalităților sociale este unul dintre departamentele din cadrul Institutului. Departamentul de has13 cercetători. Cel mai important domeniu mai larg al departamentului de cercetare este studiul de reproducere a inegalităților sociale.
Proiecte de cercetare în prezent rulează include subiecte de cercetare, cum ar fi: inegalităților sociale și socio-economice și sărăcie, lipsa egalității de șanse pentru diferite grupuri sociale definite în funcție de vârstă, sex, clasă socială și de origine etnică; cercetare asupra familiei și rolul chaning de familii, precum și schimbarea rolurilor în familie, migrația, realizarea principiului egalității de tratament și de combatere a discriminării, determinarea socială a politicii sociale și a instituțiilor sale.
Cercetare in cadrul Departamentului de Cercetare de la inegalităților sociale includ cercetarea de bază, precum și cercetarea aplicată care promovează luarea în domeniul politicii sociale, educație, familie și ocuparea forței de muncă decizie. Membrii departamentului sunt implicati in numeroase proiecte de Cercetări comparative internaționale.
Una dintre cele mai recent proiect internațional de cercetare de colaborare de 9 țări a fost EDUMIGROM: echipa maghiară a fost condusa de Maria Nemenyi, șef al Departamentului. Proiectul de cercetare EDUMIGROM scopul de a studia modul in care diferentele etnice în educație contribuie la divergente perspectivele de viitor ale tinerilor minorităților etnice și colegii lor din mediul urban multietnice.
Rolul în proiect: Principalul rol al Institutului de Sociologie este de a conduce la activitățile de cercetare și metodologia proiectului. Acesta va fi cel de cercetare pe nevoile de formare ale cadrelor didactice care predau copiilor romi și a copiilor romi care frecventează în ultimele clase de scoala elementara. Acesta va, de asemenea, pentru a proiecta o metodologie de instruire. În cadrul acestui WP, se va proiecta un cadru de cercetare, în scopul de a identifica principalele nevoi ale grupurilor țintă: nevoile de formare a copiilor romi (factori care sporesc părăsire timpurie a școlii), și nevoile de formare ale profesorilor lor (ceea ce au nevoie pentru a le sprijini). În cadrul acestei sarcini, Institutul de Sociologie va oferi linii directoare pentru partenerii cu privire la modul de a efectua cercetarea, adaptarea cadrului de cercetare în funcție de feedback-ul primit de la parteneri, realizarea de cercetare în Ungaria și redactarea raportului de cercetare naționale pentru Ungaria , produce un raport de cercetare comparativă pe baza rezultatelor din toate țările partenere, să dezvolte primul proiect al metodologiei privind practicile de formare care vor ajuta profesorii pentru a sprijini copiii romi pentru a finaliza învățământul primar. În cele din urmă, se va dezvolta proiectul final al metodologiei, pe baza de comentarii a partenerilor. Acesta va instrui formatori în această metodologie și se va adapta, după rezultatele sesiunilor de instruire. De asemenea, el va participa la toate activitățile legate de evaluarea și diseminarea proiectului.
Management operațional și financiar: doi manageri de proiect va fi desemnat pentru gestionarea proiectului. Unul va fi responsabil de aspectele operaționale ale proiectului și celălalt va fi responsabil de aspectele administrative și financiare. În interiorul organizației, grupurile de lucru vor fi create în funcție de sarcinile proiectului.